İK Profesyonelleri ile

Dost Ekranlar Tasarlamak

PMA Bilişim olarak, teknolojinin insanlara zaman kazandırma konusunda önemli bir gücü olduğuna inanıyoruz.

Geliştirdiğimiz ürünlerin kullanıcılarla buluştuğu ekranları tasarlarken temel değerlerimizden biri olan teknolojiyi zaman kazandırma aracı olarak kullanmaya özen gösteriyoruz.

Kullanıcı deneyimi yüksek yazılım ürünleri tasarlarken yol gösterici olarak benimsediğimiz 5 temel hedefimizi sizlerle bu yazımızda paylaşmak istedik. Ama önce genel tanımlarla başlayalım.

Kullanıcı Deneyimi, kullanıcıların bir ürünü, uygulamayı, sistemi veya hizmeti kullanırken deneyimledikleri duyguyu ifade eder. Kullanıcının üründe ne kadar iyi gezinebildiği, kullanımının ne kadar kolay olduğu, görüntülenen içeriğin hedeflenen davranış ile ne kadar ilişkili olduğu gibi pek çok süreci içerir. 

Sıklıkla karıştırılan ya da birbiri yerine kullanılan Kullanıcı Deneyimi (UX – User Experience) ve Kullanıcı Arayüzü (UI – User Interface) iki kavram aslında içerik olarak birbirlerinden farklıdırlar.

Kullanıcı Deneyimi; kullanıcının ürünle ilgili olan ve bazen ürünün etkisi altında olmayan alanları da kapsayan bütün deneyimlerini anlatırken,
Kullanıcı Arayüzü; kullanıcının ürün içinde gördüğü ve etkileşimde bulunduğu şeyleri anlatmaktadır. Düğmeler, düzen, yönlendirmeler, form alanları, vb. içeriklerden oluşur. Örneğin; bir uçağın kokpiti veya uzaktan kumandadaki düğmeler gibi, kullanıcının gördüğü şeylerdir. Kullanıcı görür, dokunur, kontrol eder, ürün ile etkileşime geçer. 

İşte PMA Bilişim olarak kullanıcı deneyimi geliştirme çalışmalarımızda yol gösterici olarak benimsediğimiz tasarım hedeflerimiz;

1- Üretken, Verimli ve Keyifli Kullanım Sağlamak

Kullanıcı deneyimi kavramı kullanıcıları çok iyi ve derinlemesine anlamak üzerine odaklanır. Biz de yazılım ürünlerimizi geliştirirken "İnsan kaynakları profesyonellerinin ihtiyaçları nelerdir, nelere değer verirler ve zamanlarını nasıl daha verimli kullanabilirler?" gibi sorulara yanıt aramaya büyük önem veriyoruz. Ekran tasarımlarımızda fonksiyonelliğe öncelik vererek kullanıcıların verimli bir çalışma performansı yakalamalarını hedefliyoruz. İnsan kaynakları profesyonellerinin ihtiyaçlarını ve taleplerini inceleyerek ürünlerimizi ve kullanıcı arayüzlerimizi geliştirmeye özen gösteriyoruz. Kullanıcı deneyimi çalışmalarımızın ilk ve en önemli hedefi üretken, verimli ve keyifle kullanılabilen yazılım ürünleri tasarlamak. İK profesyonellerinin mevcut alışkanlıklarıyla örtüşen ekran tasarımları geliştiriyoruz. Kullanıcının duygu durumunu olumlu etkileyecek renk, grafik ve tipografi seçimleri yaparak keyifli bir deneyim yaşamasını sağlamayı hedefliyoruz.

2- Ürünün Vadettiği Faydayı Sunabilmesini Sağlamak

Ürün ile sunulmakta olan faydanın eksiksiz anlaşılmasını sağlayan tasarımlar geliştirerek ürünün potansiyel faydasına mümkün olduğunca yaklaşmasını hedefliyoruz. Kullanıcı alışkanlıkları ve ürünler karşılıklı etkileşimle geliştikçe, değişen koşulların en iyi şekilde ifade edilmesini sağlayan tasarımlar yapmak da yine kullanıcı deneyimi geliştirmenin konusu içine giriyor. Bu yeni yönergeleri doğru alanlara yerleştirerek ürün ile elde edilecek faydanın kalıcılığını artırmaya odaklanıyoruz. Ürünün fonksiyonlarının eksiksiz anlaşılabilmesi kullanıcı açısından olduğu kadar ürünün doğru yönde gelişimi açısından da büyük önem taşıyor.

3- Kolay Anlaşılır ve Yalın Bir Dil Kullanmak

Ürünlerin kullanımı sırasında bilgi azlığı kadar bilgi fazlalığı da verimliliği olumsuz etkiliyor. Gereksiz ya da yorucu süreçlerin ürünlerimizi işgal etmesinin önüne kullanıcı deneyimi tasarımlarımızla geçmeye gayret ediyoruz. Kolay anlaşılır temiz bir anlatım dilinin kullanıcı açısından sağlayacağı faydanın farkındayız. Kullanıcı arayüzü tasarımlarımızın kolay anlaşılır hiyerarşik yapısı sayesinde neyi, nerede ve nasıl yapacağını anlayan kullanıcının destek alma ihtiyacını en aza indirmeyi hedefliyoruz.

4- Kullanıcıya Zaman Kazandırmak

Geliştirdiğimiz pratik çözümlerle kullanıcının tekrarlayan ya da otomatik ilerletilebilecek işler için manuel işlem yapmasını önlemeyi hedefliyoruz. Bu sayede kullanıcının en kıymetli değeri olan zamanını verimli şekilde değerlendirmesini sağlıyoruz. En az bilgi ile en iyi sonuçları üreten ve tekrarlayan işleri kullanıcı tarafına yansıtmayan akıllı tasarımlar kurgulayarak, sistemin doğru çalışabilmesi için kullanıcı tarafından girilecek bilgi miktarını en aza indiriyoruz. Bu sayede kullanıcının zaman kaybını en aza indirmenin yanında olası hatalı işlem oranını azaltmasına yardımcı oluyoruz.

5- Kullanıcı Deneyiminde İyileşmeyi Kalıcı Hale Getirmek

Ürünlerin kullanıcı ile etkileşimleri sırasında alınan kullanıcı geri bildirimleri ve kullanım kayıtlarının analizlerinden faydalanarak, kullanıcı deneyimi tasarımlarımızı olgunlaştırmaya ve daha başarılı hale getirmeye devam ediyoruz.